Podeli sa prijateljima

Vanjina priča - frilensing je izbor i izazov

Vanjina priča - frilensing je izbor i izazov

4. mart 2019.

Nastavljamo akciju Krojačeve škole i Centra za mame.
Cilj je da što veći broj mama ima vremena za sebe i svoju porodicu, ali i za posao. To mogu da postignu učenjem i stručnim usavršavanjem.
Razgovarali smo sa mamama koje su uspele da se organizuju i steknu znanje zahvaljujući kome su pronašle posao i mogućnost da napreduju.

Jedna od njih je Vanja Nikolić, dramaturg, profesor, koprajter, autor. Završila je kurs marketinga na internetu u organizaciji Centra za mame i hrabro se upustila u vode frilensinga.

  • Gde sada radiš i šta si inače po zanimanju?

Po zanimanju sam profesor književnosti i dramaturg, to mi piše na dve diplome. A sad bih se predstavila kao dramaturg, kopirajter i autorka, tako se trenutno osećam.
Sada pola radnog vremena radim kod kuće, na novim projektima, na svojoj personalizivanoj knjizi za decu koju uskoro puštam u svet, na novoj predstavi i knjizi.
Drugu polovinu vremena sam zaposlena u Beogradskom trkačkom Hubu, kao kreatorka sadržaja za nekoliko kanala i društvene mreže.

  • Koliko godina ima tvoje dete?

Moja ćerka Saša u aprilu puni 4 godine.

  • Kako si donela odluku da upišeš kurs marketinga na internetu?

Pre dve godine sam se upustila u kreiranje personalizovane knjige za decu Ja sam... Zamisao je bila da se knjiga isključivo prodaje i naručuje online i za to mi je bilo potrebno poznavanje digitalnog marketinga. Radila sam honorarno kao kopirajter pre toga i ovo je bilo nadograđivanje. Kada sam završila kurs, iako sam ga upisala sa jednim ciljem, neplanirano su došli i dodatni poslovi i klijenti. Gledano sad iz ovog ugla to je u stvari sjajno iskustvo koje sam dobila priliku da steknem. Srećna sam i što sam dobila mogućnost da reklamiram sadržaj u koji verujem, da pomognem nekim pojedincima kao što su marta.rs ili školatrčanja.rs ili arete.rs da rade dobre i lepe stvari u koje veruju.

  • Da li je tokom učenja bilo težih trenutaka i da li si pomišljala da odustaneš?

Ja volim da učim i stalno učim nešto novo. Za mene je učenje rad na sebi i izazov i uvek put ka nekim novim mogućnostima. Kada odustajem od nečega, to samo znači da nisam odabrala dobru stvar za sebe i da je bolje da odustanem. To ovde nije bio slučaj.

  • Da li bi nešto promenila na svom putu do sadašnjeg posla?

Možda bih posvetila više vremena građenju nekog svog digitalnog prostora u vidu bloga ili neke druge platforme. A možda vreme za to tek dolazi.

  • Da li je teško da se porodično i poslovno organizujete sada kada radiš?

Ja nisam prestajala niti počinjala ponovo da radim, ja uvek radim samo se razlikuju načini. Frilens kao način rada nema fiksirano radno vreme i podrazumeva rad od kuće. To zahteva samodisciplinu i određen broj sati koji se odvaja za posao. Sada kada svakodnevno odlazim u Beogradski trkački klub samo se budim malo ranije i drugačije rasporedim preostale obaveze. Dosta mi pomaže planiranje i zapisivanje.

  • Šta poručuješ mamama koje žele da uđu u svet online marketinga i kopirajtinga?

Poručila bih im da pročitaju moju knjigu i da dobro promisle šta žele, a šta ne. Ako shvate da online marketing može da bude nešto što ih ispunjava, da se slobodno upuste u učenje bez obzira na moguće prepreke.