Podeli sa prijateljima

Kako da učiš kada si umoran?

Kako da učiš kada si umoran?

24. jul 2019.

Sve razumemo. Dan je bio naporan i kroz glavu ti je prošlo mnogo informacija - potrebnih i nepotrebnih. Kako sada da se skoncentrišeš i slušaš online kurs? Čini ti se da su umor i iscrpljenost jači od želje za učenjem.

Međutim, da li znaš da osećaj umora nije kraj produktivnosti? Nakon radnog dana ili važnih porodičnih aktivnosti možeš da radiš nešto korisno i da postigneš dobre rezultate. Ako želiš, naravno.

Za sve koji žele da uče online, ali misle da su umorni čak i kada nisu, imamo predloge za obnavljanje energije:

Utvrdi da li se zaista osećaš umorno i potpuno iscrpljeno ili samo pomalo pospano.

Odmakni se malo od računara i radnog stola. Prošetaj, istegni se, pogledaj kroz prozor, popij malo vode. To će te malo “probuditi” i osvežiti. Ako se ne osećaš bolje nakon kratkog predaha, možda je ipak vreme da zaista odmoriš. Ali budi iskren prema sebi i svom trenutnom stanju, ne traži izgovore.

Prilagodi vreme učenja svom energetskom ritmu.


Nije lako, ali je izvodljivo. Ako si noćna ptica i možeš da učiš dok drugi spavaju - iskoristi tu mogućnost. Ili obrnuto: probudi se ranije i uči od ranog jutra. Izaberi ono što ti prija i uči. Sve je izvodljivo, ako želiš. Online kurs ne traje večno. Učenje usklađuješ sa svojim svakodnevnim obavezama. Videćeš da vredi, kada napreduješ ili pronađeš posao sa stečenim znanjem i sertifikatom.

Radi nešto lakše.

Ako si isuviše umoran da savladavaš teže oblasti i lekcije, sigurno postoji nešto jedostavnije što možeš da uradiš. Na taj način ćeš sebi obezbediti više vremena za učenje kada si odmoran. Možeš čak i da radiš kućne poslove i tako rasteretiš sutrašnji dan. Videćeš da će ti značiti svaka aktivnost kojom stvaraš vreme i koncentraciju za učenje online.

Sredi svoj radni prostor, desktop i tabove u pretraživaču.

Haos oko tebe je haos u tebi. Suvišni predmeti, ikonice i linkovi skreću pažnju, nerviraju, zbunjuju. Eliminiši ih, kao što eliminišeš negativne misli, nepotrebne informacije, lošu energiju.

Pravi češće pauze.

Jeste lepo kada u cugu savladaš online lekciju, uradiš kviz i rešiš zadatak, ali je naporno. Ako tako radiš uvek, čak i kada si umoran, ubrzo ćeš izgubiti energiju i koncentraciju. Pravi pauze kada osetiš da je vreme. Slobodno zastani, razmisli o onome što si slušao, popij malo vode pa nastavi. Savladaćeš više gradiva na taj način, nego kada radiš bez predaha.

Naravno, za vraćanje energije, uvek možeš da popiješ čaj ili kafu, da pojedeš nešto slatko (ali malo), da se istuširaš, uradiš nekoliko vežbi i nastaviš da učiš.

Videćeš, vredeće i isplatiće se da upišeš i završiš online kurs koji ti je potreban. Uz dobru organizaciju i praćenje svog ritma, uspećeš i više od onoga što misliš da možeš.

Ako želiš da budeš organizovaniji, da vreme koje imaš držiš u svojim rukama i maksimalno ga iskoristiš, upiši online kurs Time managment. Postaćeš ono što želiš da budeš - osoba koja stiže i može sve!

P. S. Obraćanje osobi muškog roda u ovom tekstu isključivo je iz stilskih razloga i nema nikakve veze sa rodnom (ne)ravnopravnošću. Usavršavanje i učenje podjednako dobro ide od ruke i damama. One su nekada posvećenije i odgovornije. Našu veliku podršku ima svako ko se trudi i želi da bude bolji.