Podeli sa prijateljima

Mogu Ja To Sama, Ivana Radovanović: Rad na sebi uvek i u svakom trenutku

Mogu Ja To Sama, Ivana Radovanović: Rad na sebi uvek i u svakom trenutku

23. januar 2018.

Ne znam da li smo se nekome toliko obradovali kao Ivani i priči o razvoju sajta Mogu Ja To Sama. Čim smo je pozvali da podeli svoja iskustva sa našim učenicima, prihvatila je bez pogovora. Kada se neko toliko dugo i uspešno bavi radom u webu, teme za razgovor su neiscrpne. A tako je bilo i na gostujućem predavanju. Puna učionica, pitanja, upijanje svakog saveta, zapisivanje. 45 minuta nam je bilo malo, zato smo sa Ivanom nastavili razgovor i nakon toga:

Ivana, kako si odlučila da se upustiš u vode web razvoja i šta ti je bio glavni pokretač?

Sa 34 godine sam upisala Biznis Akademiju gde sam se odlučila za smer marketinga, s posebnom željom da dublje istražim i upoznam svet digitalnog marketinga koji me je posebno interesovao. Na jednom od predavanja dobili smo zadatak da pripremimo svoj biznis plan. Pošto sam uveliko pratila strane Youtubere došla sam na ideju da napravim sajt koji bi se bavio produkcijom video sadržaja na srpskom jeziku, pošto je tada (pre 5 godina) ta sfera bila tek u začetku i gotovo da nije postojala Youtube scena  tog tipa u Srbiji. Delovalo mi je kao odlična ideja, i plodan prostor, da započnem nešto drugačije i novo, i što je najbitnije u tome budem među prvima. Pokrenula sam sajt, ubrzo i Youtube kanal, a iz toga su se izrodile i brojne nove ideje od kojih sam neke već krenula da realizujem, dok druge planiram za neki budući period.

Šta ti je tada bilo važno kod dizajna tvog sajta?

Što se tiče dizajna kakav je danas, cilj mi je bio da sajt bud pregledan i jasan, dizajnom jednostavan, što bi se reklo da ,,ne vrišti'', ali da ipak ima  neku žensku notu. I da - izgled se menjao 3 puta, dok nisam došla do verzije koja mi se baš dopada. To ne znači da u budućnosti neće biti nekih novih promena.

Kako izgleda baviti se webom u Srbiji, a kako tvojim kolegama u inostranstvu?

Ono što je činjenica jeste da mi pomalo kaskamo za svetom kada je web u pitanju, ali isto tako moram da primetim da se taj vremenski jaz smanjuje, što mi je izuzetno drago.

Koji je najbolji savet koji bi mogla da daš našim učenicima ukoliko nastave da se bave webom? 

Na prvom mestu da uvek budu željni znanja i voljni da uče cak i kad dođu do onog željenog papira pod nazivom ,,Diploma''. Jer tu nije kraj, moram vas možda razočarati :). Rad na sebi uvek i u svakom tenutku je ključan, a ono što iz ličnog primera mogu da garantujem jeste da slušaju svoj instinkt, budu strpljivi i ne odustaju. Drugi savet je svakako da budu dosledni sebi, svojim stavovima i principima. Ljudi to znaju a prepoznaju, pre ili kasnije, i da cene.

I za kraj, kako si se provela kod nas? :) Nama je bilo super.

Bilo mi je divno i jako inspirativno i još jednom veliko hvala na pozivu! :)

Hvala Ivani, želimo joj još mnogo uspešnih godina i dobrih MJTS saveta!