Podeli sa prijateljima

Iz našeg ugla: da li je lakše prenositi znanje odraslima ili deci?

Iz našeg ugla: da li je lakše prenositi znanje odraslima ili deci?

25. januar 2019.

Krojačeva škola skoro deset godina prenosi znanje onima koji žele da uče i da se usavršavaju. To su do sada bili uglavnom odrasli ljudi.
Svako od njih imao je poseban motiv za učenje. I niko nije upisao obuku a da pre toga nije razgovarao sa nama i saznao nešto više o programu i načinu održavanja nastave.

Te informacije dostupne su i na sajtu, a mi smo tu da odgovorimo na dodatna pitanja ili damo predlog u vezi sa izborom obuke.

Najbolje od svega je što su sada online kursevi dostupni odraslima, ali i mlađem naraštaju.

Često su nam govorili da je lakše prenositi znanje odraslim ljudima nego učiti decu.
Ne bismo da ulazimo u objašnjavanje da li je ovo tačno ili nije. Svaki posao ima svoje dobre i loše strane i treba ih prihvatiti.
Uglavnom, iz dosadašnjeg rada možemo da donesemo neke zaključke u vezi sa tim kako različite generacije savladavaju i prihvataju iste oblasti.

Na primer:

Odrasli vole da imaju kontrolu nad učenjem.
To je i logično, jer nemaju mnogo vremena. Zato je online učenje za njih idealan izbor. Nema čekanja da časovi počnu, nema odlaganja ili slušanja tuđih pitanja. Mogu da uče ili da naprave pauzu kad god im odgovara. Idealno je za sve koji znaju da se dobro organizuju i istraju u svojoj odluci.

Koriste prethodno iskustvo da bi nešto shvatili i naučili.
Ovo jeste dobro, ali može biti mač sa dve oštrice. Na primer, učenje kodiranja nema veze sa klasičnim učenjem iz knjiga. Ali ima veze sa strpljenjem i upornim vežbanjem. Zato je važno da se učenici pre samog upisa i plaćanja kursa informišu o onome što ih očekuje kada počnu da uče. I to je deo iskustva.

Spremni su da uče zato što će im to verovatno doneti nov način života.
Upravo zbog toga su naši online kursevi za prekvalifikaciju najtraženiji. U kontaktu smo sa učenicima koji svima govore da im je Krojačeva škola promenila život. Verujte, dolazili su bez ikakvog predznanja, a onda bili ozbiljni i uporni u učenju. Sada nam je najvažnije da su zadovoljni i da nam se uvek obraćaju kada im je potrebno novo znanje, da napreduju i zarađuju više.

Odrasli žele da reše problem i unaprede znanje odmah.
I ovo podržavamo. Ali to odmah ne može biti baš sutra ili za mesec dana. Može za tri-četiri meseca ili za šest meseci, uz kontinuirano učenje i rad. Važno je samo da se vreme pametno iskoristi, a sve je bolje od čekanja da se nešto reši samo od sebe.

Kako odrasli uče?

Žele da znaju zbog čega nešto uče.
Zato smo na sajtu i kroz online kurseve objasnili šta će polaznici učiti i šta će moći da urade kada nauče. Imamo ozbiljne praktične zadatke, kao i radove i iskustva dosadašnjih učenika.

Odrasli uče kroz rad i rešavanje problema.
Usvajaju znanje koje mogu odmah da primene. Spremni su da pogreše i da ne odustanu. Zapitkuju, konsultuju se međusobno ili sa predavačima. Ne čekaju da im neko drugi reši nedoumice. To poštujemo i uvek podržavamo.

Neki upisuju online kurseve da bi se prekvalifikovali, neki da bi napredovali u poslu ili jednostavno stekli nova interesovanja koja će jednog dana iskoristiti.

Imamo i mlade učenike, bukvalno učenike iz škole.

Žele na primer da nauče HTML i CSS ili su to već dobro savladali pa upisuju naredne oblasti.
Razloge za učenje najčešće ne navode. Pretpostavljamo da im u tim godinama posao nije na prvom mestu.
Jednostavno, žele da znaju osnovne programske jezike i uče vrlo brzo. Ne zbog toga što su mlađi, već zato što je to za njih kao 2+2. Podrazumevano znanje. Otprilike kao osnovne formule u fizici, možda i važnije.

I na kraju: da li je lakše učiti odrasle ili decu?

Nema konačnog odgovora.

Deca treba da prate primer odraslih, a to je da se učenje nikada ne završava. Deca uče da prelaze iz razreda u razred, a odrasli da bi menjali radno mesto ili zanimanje.Važno je da svi shvate da je znanje jedini siguran način da se nešto u životu promeni.