Podeli sa prijateljima

Javni čas za dobar glas! Broj prijava je OGRANIČEN! Požuri!

Javni čas za dobar glas! Broj prijava je OGRANIČEN! Požuri!

8. maj 2019.

Njihove glasove čujete na svakom koraku, od jutra do mraka. Kada uključite radio, televizor ili vam se na internetu pojave reklame naših najpoznatijih bredova.

Dušica Mijatović i Beba Obradović, dobro znana imena elektronske medijske scene, održaće:

Javni čas škole lepog govora!
16. maja od 18 časova
U učionici i audio studiju Krojačeve škole

Prijavite se preko FB strane, mejlom ili telefonom 069 200 30 20.
Ili kako god vam odgovara, važno je da rezervišete mesto!
Čas je BESPLATAN!

Ko treba da dođe?
Svi!
Ali najbolje je da se prvo prijave:

  • Novinari, voditelji, prezenteri i svi koji žele ovo da postanu.
  • Advokati, predavači, političari, profesori, studenti.
  • YouTuber-i, influenseri, vlogeri.
  • Poslovni ljudi, oni koji pregovaraju i prodaju.
  • Svi koji žele da se bave javnim nastupom.
  • Svi koji misle da će im ovo druženje otvoriti nova interesovanja.

Imaćete priliku da se nakon predavanja oprobate u audio studiju i dobijete komentar i mišljenje predavača.

Prijavite se na vreme! Broj mesta je OGRANIČEN!

Prava je privilegija biti 1 na 1 sa Dušicom i Bebom.

O tome najbolje govore utisci njihovih učenika ekskluzivne škole lepog govora:

Mićko Ljubičić

Nemogu ada je nepofalim kolko je Duca jedna žena koja baš lepo pricha i istotako lepo i pysmeno i pishe. Njojzi duguem to što ija istotako umem da lepo pishem i da pricham. Ako mislis da trebam da ti se zafalim, evo ti: fala Duco, otsrca fala.

Ipak, Duca me zamolila da budem i malo ozbiljan, pa hajde da joj učinim... Poznajem je preko trideset godina i za to vreme smo snimili stotine i stotine radio reklama, a svaka je bila obojena tim njenim lepim i milozvučnim altom, njenim tečnim i pravilnim izgovorom koji mazi ušni aparat, kao i svim postojećim pravilno odabranim padežima. Malo li je, na ovu govornu i pisanu bedu i sirotinju? A posebno bih pohvalio njen posvećen rad sa mladim ljudima u internoj školi Radio Beograda za negovanje lepog govora, očuvanje jezika i nastup pred mikrofonom.

Voja Žanetić

Kad sam bio veoma mali, a što je bilo veoma davno, konstituisao sam svoj stav prema glasu, dikciji i srpskom jeziku uz Dragu Jonaš. Za one koji su mlađi i koji ne znaju o kome uopšte pričam, reč je o valjda najpoznatijoj i jezički najčistijoj, čuvenoj spikerki Radio Beograda. Za one koji to nikad nisu čuli, evo linka na kome se glas Drage Jonaš još može čuti: https://www.youtube.com/watch?v=mtevUPu_7vI

Vesti sam, u vreme dok sam učio o jeziku i glasu, gledao takođe uz Dušanku Kalanj. Još jedan vanserijski glas, koji se zasluženo druži sa istorijom: https://www.youtube.com/watch?v=g8b8m0__bcc

I uopšte: od oca muzičara, a majke nekadašnje glumice, mešanac Dalmacije, Crne Gore, Bosne i Srbije, ja sam reči uvek prvo prihvatao i razumevao kroz njihov zvuk, a tek posle kroz njihov vizuelni pojavni oblik. I u tom smislu, za mene su glasovi „fontovi“ kojima se reči pišu. Ima onih ružnih i „nečitljivih“, ima onih lepih, kojima bih sve „pisao“, kad bi se moglo.

Slavica Beba Obradović je za mene, a mislim i za još mnoge, Draga Jonaš ili Dušanka Kalanj ovog vremena. Njen glas bi imalo smisla standardizovati i učiniti obaveznim za sve izgovore srpskog jezika. Ili ga ponuditi kao osnovnu verziju srpske „Alekse“, kad Amazon počne ovde prodavati tu napravu. Kanon za izgovor, dikciju, pauze, naglašavanje – sve to u sebi ima glas Slavice Obradović; plus taj glas pripada ženi koja vodi računa da on takav i ostane: neiskvaren, nepomodan, neizopačen. Tačno takav kakav treba da bude. Standard, rekoh. Klasika, rekli biste.

Rečeno mi je da napišem preporuku za Slavicu Obradović. Izvinjavam se naručiocu, ali to je besmislena rabota. Ne može se „preporučiti“ glas – raskošan, redak i skupocen – kojim bi trebalo sve što ima nekog smisla čitati, kao što se ne može „preporučivati“ osoba i koja taj glas i sva njegova propratna ujedinjenja sa srpskim jezikom čini i održava perfektnima. To se može samo opisati, što i činim. Mada bi mi bilo najdraže da ovaj tekst pročita Slavica Obradović, pa da se čuje na šta sam mislio i šta mi je odzvanjalo u glavi dok sam ovo pisao.

I da, ako je nekom i ta rečenica potrebna: Slavica je i vrsan pedagog i vrhunski profesionalac u čitanju. Pa sad šta god Vam bilo drago od toga sebi da poklonite, samo napred. Ko bi bio lud da Vas u tome zaustavlja.

S poštovanjem, prema glasu i Slavici,