Podeli sa prijateljima

Kako da napišeš tekst za About me stranu

Kako da napišeš tekst za About me stranu

18. septembar 2019.

Da li poznaješ osobu kojoj ne predstavlja problem da piše o sebi i to može da uradi vrlo brzo, a u isto vreme i dobro?

Ako je odgovor da - pošalji link do nekog teksta! Da pratimo model pisanja i potražimo savet!

U međuvremenu, za sve koji muku muče sa pisanjem svojih kratkih biografija ili tekstova za stranu About me, pripremili smo neke osnovne predloge pisanja i razmišljanja.

Za početak, veoma je važno zbog čega pišeš tekst o sebi, odnosno gde će biti objavljen.

Ako si web dizajner, na primer, potreban ti je tekst za portfolio sajt. Zato je nabolje da se skoncentrišeš na informacije koje su bitne potencijalnim klijentima. Dakle, probaj da u kratkim crtama prepričaš svoj CV.

Evo šta treba da sadrži tekst za tvoju About me stranu:

  • Pozdravna poruka.

  • Ko si ti, odnosno čime se baviš, šta si ranije radio, možeš da napišeš i zbog čega si odlučio da se baviš web dizajnom.

  • Zbog čega idealni klijent treba da angažuje baš tebe - poziv na akciju.

Ovo su neke osnovne smernice za pisanje teksta About me. Uvek možeš nešto da dodaš, ukoliko misliš da će biti važno u klijentovoj odluci da te angažuje.

Možda je najlakše da napišeš jedan opširan tekst o sebi, nije važno koliko hiljada karaktera ima. :)
Onda se stavi u kožu svog budućeg (idealnog) klijenta i polako briši ono što ne mora da zna osoba sa kojom ćeš sarađivati.
Na primer, možda tačan datum tvog rođenja nije bitan budućem klijentu, osim ako nije zaluđenik za astrologiju.
Neko navodi sve gradove u kojima je živeo ili sve (baš sve) kurseve koje je završio. Ako misliš da to nije važno - obriši i iskoristi prostor da napišeš nešto zanimljivije.

Vežbaj, napravi nekoliko verzija i pročitaj ih naglas. Izaberi onu koja najbolje zvuči ne tebi, već osobi koja želi da te angažuje za poslovnu saradnju.

Razmisli i o stilu pisanja teksta: da li želiš da se predstaviš formalno, što podrazumeva svedene rečenice, sa osnovnim informacijama o obrazovanju, radu i ciljevima; ili možda biraš neposredan i ličniji stil obraćanja klijentima.
Sve zavisi od tvog karaktera i načina rada i saradnje.

Još jednom: skoncentriši se na to da jasno napišeš šta znaš, koje su tvoje veštine i zbog čega klijent treba da izabere baš tebe. Sve ostalo je moguće dodati ili izbaciti iz teksta.

Potrudi se i da tekst na strani About me ne bude preopširan, ali ni prekratak. Klijenti nemaju vremena da čitaju eseje kada traže saradnike, ali ako napišeš samo jednu rečenicu o sebi, šalješ poruku da ti nije dovoljno stalo da se predstaviš. Nađi zlatnu sredinu.

Najvažnije od svega je da istražuješ i gledaš druge portfolio sajtove. Beleži ono što ti se dopada i pamti o čemu nećeš da pišeš u svom tekstu.
Ovaj posao nije lak, ali dobar tekst za About me stranu izuzetno je presudan u odluci klijenata i kompanija da angažuju određenog web dizajnera.

Tako je i sa ostalima - čime god da se baviš, treba ti dobra kratka biografija. Zato ćemo se u nekom od narednih tekstova ponovo baviti temom pisanja o sebi zbog klijenata i budućih saradnika.

P. S. Obraćanje osobi muškog roda u ovom tekstu isključivo je iz stilskih razloga i nema nikakve veze sa rodnom (ne)ravnopravnošću. Usavršavanje i učenje podjednako dobro ide od ruke i damama. One su nekada posvećenije i odgovornije. Našu veliku podršku ima svako ko se trudi i želi da bude bolji.